Norrtälje Harbour

The transformation of the old industrial harbour in Norrtälje is the city’s largest urban renewal project in modern times. It contains plans for a mixed-use development; including housing, commercial units, culture, green areas and public spaces. The ambition is to strengthen the connection between the city center and the archipelago to the East. Sydväst arkitektur och landskap won a competition for Norrtälje Harbour’s public spaces in 2015 and has worked in close cooperation with the municipality ever since; bringing the design to realization.

The overall design idea has been to create a stylized and large-scale landscape alongside the water thus accommodating several intimate places. Finding inspiration from the archipelago with it´s rocks, jetties and local vegetation, the harbour promenade gains a unique local character.

The abstract rock structure links the quays height differences while enabling trees and plants to be added. The rock is also a playful multi-functional furniture; providing seating, playful elements and wind protection, while managing stormwater and protecting the neighborhood from potential future sea level rise.

Although the goal is a lively neighborhood throughout the year, the number of visitors will be significantly higher during the summer. The vision has therefore been to create an environment that can withstand large flows while remaining interesting and inviting even during periods of fewer visitors. The proposed design has deliberately left some places empty in order to create flexibility for the future. The idea is that functions and activities can be added as the area is furthered developed.

YEAR: 2015-
ASSIGNMENT: 1st place in competition, continued detailed design
CITY: Norrtälje
CLIENT: Norrtälje muncipality
PARTNERS: COWI & Light Bureau (AFRY)

The masterplan for the neighborhood.

The rock is a playful multi-functional furniture; providing seating, playful elements and wind protection.

The abstract rock structure links the quays height differences while enabling trees and plants to be added. It also protecting the neighborhood from potential future sea level rise while managing stormwater.

Sjötullstorget, the shared space link the new neightborhood to the existing city center.

Sjötullstorget, public art functioning like a local focal point

Sjötullstorget, the shared space allow for people to move around freely.

The Harbour Promenade facing the south

“Bryggan”, a public deck along the Harbour Promenade, it offers space for temporary activities in a prime location.

The floor consists of concrete slabs, granite elements and cobblestones. The inspiration come from waves hitting the shoreline.