2024_HAP__Sydväst_huvudbild

Hans Alfredsons plats

Hans Alfredson växte upp i Helsingborg och är en av våra stora kulturprofiler. Detta ville Helsingborgs stad uppmärksamma med en plats belägen norr om Helsingborgs Stadsteater. Med avstamp i en medborgardialog som hölls i samband med H22, då allmänheten fick lämna svar på vad deras starkaste minne av Hans Alfredson varit, har Sydväst gestaltat platsen. Den övergripande, gemensamma bilden av Hasse är att han inte hade velat framhäva sig med en traditionell avbildning. Flera idéer och minnen har därför arbetats in i förslaget på ett mer prestigelöst och skojfriskt sätt.

Platsen är cirka 1500 kvadratmeter stor och bestod från början till största del av en asfalterad vändplats med en anslutande ramp till teaterns containerplats och lastzon. Platsen upplevdes som en trafikmiljö som många passerade både till fots och med cykel – den regionala cykelleden Cykelns Blå Band  korsar platsen.

En viktig del i gestaltningsarbetet har varit att funktionerna på platsen bevaras samtidigt som uttryck förädlas och att fler aktiviteter ryms parallellt på samma yta. Konceptet bygger på att förtydliga hur man kan röra sig över platsen, fina markmaterial och ett grönt kraftfält där teaterns modernistiska byggnad och Helsingborgs traditionella stenstad bäddar för intressanta möten mellan mark, vegetation och bebyggelse. Det har funnits en tydlig ambition att arbeta med mycket återvunnet material för att minska klimatavtrycket i projektet och hushålla med resurser. På platsen ligger till stora delar återvunnet stenmaterial från stadens förråd samt överbliven sten från ett stenbrott.

Det har varit en spännande utmaning att med relativt små medel vända en komplex och trafikpräglad yta till ett fungerande stadsrum med en helt ny karaktär. Och inspirerande att få fläta in humorn i landskapsarkitekturen – det behöver vi göra oftare!

Över hela platsen finns Hasses närvaro att upptäcka i små, finurliga tillägg som avspeglar hans rika verkslista. Här finns trappräcket utformat som en blommig falukorv, massor av “Q” inblästrad i gatstenar och belysning i form av ett bortsprunget ägg – med inspirationen hämtad från sången ”Blommig falukorv” (1965), barnboken ”Varför är det så ont om Q?” (1968) och filmen ” Ägget är löst” (1975).

Idag används platsen på ett nytt sätt än tidigare. Platsen är omhändertagen och upplevs tryggare både tack vare belysning och att platsen befolkas tack vare nya funktioner. Många människor stannar upp en stund och ler åt platsens underfundigheter.

Hans Alfredson (1931-2017) var en svensk komiker, filmskapare, författare, skådespelare, dramatiker, regissör, scenograf och översättare. Han är främst känd för sitt mångåriga samarbete med Tage Danielsson.

ÅR: 2022
–2024
UPPDRAGSTYP: Gestaltning och projektering
ORT: Helsingborg
BESTÄLLARE: Helsingborgs stad
SAMARBETSPARTNERS:

Yvonne Ericsson, scenograf på Stadsteatern
Bertil Göransson, ljusdesign

Många funktioner samsas på platsen, här passerar cykelstråket Stadsteaterns Lilla entré. Fotograf: Werner Nystrand
Illustrationsplan över Hans Alfredssons plats
Principsektion genom platsen
En sparad naverlönn har blivit platsens vårdträd och fått en rund bänk styr upp rörelserna och där man har överblick. Fotograf: Werner Nystrand
Det blommiga falukorvsräcket är ett fantastiskt smidesarbete som sedan handmålats av stadsteaterns scenografi-personal. Fotograf: Werner Nystrand
Varför är det så ont om Q? För de ligger på marken på Hans Alfredsons plats! Fotograf: Werner Nystrand
Hasses Lindeman-karaktärer med Helsingborgsanknytning finns inblästrade i återbrukade granithällar. Fotograf: Werner Nystrand
En vägvisare pekar ut viktiga platser i Hasses liv. Fotograf: Werner Nystrand