DSF2367_Sydvast_fotograf Werner Nystrand

Hamnpromenaden nominerad till Landmärket!

Hamnpromenaden i Norrtälje är nominerad till Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur, Landmärket. Priset tilldelas ett projekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande.

Juryns motivering lyder: 
”När Norrtälje hamn gör resan från industrihamn till blandstad utgör Hamnpromenaden stadsdelens nya front och finrum. Från koncept till utförande är såväl byggda delar som växter skickligt gestaltade. Materialen trä, betong, smågatsten och planteringar ger upplevelsen av ett skärgårdslandskap, i sekvens från inomskärs, mellanskärs till kargt ytterskär. Den erbjuder samtidigt tre nivåer för rörelse – bryggorna och kajen närmast ån, det stiliserade skärgårdslandskapet som rumsavdelare och gågatan längs de nya kvarteren. Betongens sidenglatta ytor reflekterar ljuset från himlen och vattnet i olika vinklar. Ljuskällor och lyktor effektfullt gestaltade som master förstärker kajpromenadens ikoniska särart och riktar ljus mot de kontrasterande texturerna i släta hällar och yviga växter.”

Förutom Hamnpromenaden är en aktivitetsslänt i Tensta och Bobergstorget, båda i Stockholm, samt Elsa Eschelssons park i Uppsala nominerade till Landmärket 2023. Vem som vinner Landmärket 2023 avslöjas på Arkitekturgalan i Malmö den 9 april.

Här kan du läsa mer om vårt arbete med Hamnpromenaden i Norrtälje Hamn.

Fotograf Werner Nystrand
Fotograf Werner Nystrand
Illustrationsplan av Hamnpromenaden med dess skärgårdslandskap
Fotograf Werner Nystrand