sydvast-om-vagar-till-landskapsarkitekturen

Sydväst släpper bok!

Sydväst har i 20 år undersökt och format samtidens landskapsarkitektur. I den här boken berättar vi om vad vi lärt sig på vägen. Här finns ett urval av våra projekt åtföljda av de tankar som fick forma dem. En bok om möjligheterna och utmaningarna som landskapsarkitekt, men också en bok om lusten att rita och vikten av att leka med ord och prata om semlor.

Kärnan i den här boken är den byggda verkligheten: platser, torg, landskap, gårdar, parker. Men här finns också själva sökandet, vägen dit. Det är vår förhoppning att detta sökande ska vara så synligt att man som läsare kan få vara med i den berättelse som är varje projekt, vara med i de frågor som vi ville ställa och som blev till en landskapsarkitektur där svaren, de många svaren, kunde ta plats.

Varje projekt börjar med ett antal nyckeltankar. De här nyckeltankarna var de vi försökte hålla i huvudet genom projektet, de som öppnade upp det och gav oss en riktning. Varje projekt avslutas sedan med en lärdomstext. Det är ett försök att se vad vi lärde oss, vad vi kunde ta med oss, vilka nya frågor som projektet gav oss.

Mellan projekten finns texter med rubriker som ”Semla”, ”Tvivel” och ”Sortering”. De är som brev från oss till läsaren. Med saker vi gör, sådant vi tänkt på men inte hittat plats att formulera. Nu finns de här, som en sorts flaskposter.

”Om vägar till landskapsarkitekturen” ges ut av Arkitektur Förlag och finns att köpa hos Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris med flera.