Tvivel_Tullhusstranden_Sydväst

Tankar om tvivel

Det finns alltid en första idé, ett första koncept som är bra där och då. Det är som en förberedelse, en vision. Det kan sedan visa sig fel eller till och med oviktig. Det är sådant man får syn på om man tvivlar med jämna mellanrum.

Det tar lång tid att tröska. Att säga: ”tystnad, tagning 35” i ett projekt. Hur bedömer man värdet av en tagning till? Får det kosta pengar?

Att ge ekonomiskt utrymme för möjligheten att ta om flera gånger lönar sig. Det har vi lärt oss, tvivelsutan. Om man gör det vet man sedan var allting finns, vilka beslut man tog och varför, man vet var man kan kapa kostnader om det blir aktuellt, vadd som är viktigt och vad man kan kapa kostnader om det blir aktuellt, vad som är viktigt och vad man kan förändra om förutsättningarna ändras. Man har varit igenom tvivlet redan. Saker finns där de ska finnas, man hittar, så att säga, i källarförrådet.

I boken ”Om vägar till landskapsarkitekturen” reflekterar vi vidare om tvivel och andra teman kopplade till arkitektur, landskap, städer och mycket annat. 

Bilden visar Fyrbåken vid Tullhusstranden i Simrishamn. Fotograf: Werner Nystrand.